icon-faxLogoicon-mailScroll-downicon-phoneScroll-downScroll-down

Greenhouse horticulture increasingly important at the REO Auction

De Belgische REO Veiling blijft een belangrijke draaischijf voor de toelevering van verse, lokaal geteelde en kwaliteitsvolle groenten en fruit, in totaal goed voor een assortiment van meer dan 60 producten. In 2018 werd op de REO Veiling 226.700 ton groenten en fruit verkocht, wat resulteerde in een recordomzet van 185 miljoen euro. Opvallend is de opmars van glastuinbouw, en de reconversie van de West-Vlaamse glastuinbouw richting vruchtgroenten zet zich verder door.

Vier keer meer komkommers
De REO Veiling speelt een steeds grotere rol in de handel van glastuinbouwproducten, met tomaat en komkommer als grote voortrekkers. Dankzij de inzet op kwaliteit en service slagen de REO Veiling en haar komkommertelers er steeds meer in om met dit product het verschil te maken. In 2018 verkocht de REO Veiling 38,7 miljoen Belgische komkommers, dit is maar liefst een verviervoudiging in tien jaar. West-Vlaanderen is daarmee de grootste Belgische productieregio van komkommers. Dit jaar verwacht de REO Veiling een gelijkaardige aanvoer zoals in 2018.

Tomaten op nummer één
Met een aanvoer van bijna 40 miljoen kg en een omzet van 33,3 miljoen euro werd tomaat in 2018 het belangrijkste product op de REO Veiling. Tomaat realiseerde vorig jaar 18% van de globale jaaromzet van de REO Veiling. De REO Veiling verwacht in 2019 de tomatenproductie van 30 tot 35 ha te vermarkten. Voor 2020 ligt een verdere areaalgroei in het vooruitzicht. Bij de commercialisering van haar groeiend aanbod van tomaten blijft de REO Veiling inzetten op productsegmentatie in combinatie met het creëren van toegevoegde waarde. Hierdoor kan de REO Veiling actief haar tomatenaanbod beter afstemmen op de eigen specifieke marktwensen van iedere klantengroep.

201902 REO-Tomabel_0.jpg

Openlucht
Met haar breed palet aan openluchtgroenten en de vrij gelijkmatige spreiding van dit productaanbod over de vier seizoenen heen, blijft de REO Veiling ook toonaangevend voor het vermarkten van openluchtgroenten voor de versmarkt, waardoor het mogelijk is het jaar rond openluchtgroenten in grote hoeveelheden aan te kopen op de REO Veiling. Met een aanvoer van 54 miljoen kg en een omzet van 28,8 miljoen euro was prei in 2018 na tomaten het tweede belangrijkste product op de REO Veiling.

Fruit Logistica, Hal 6.2 nr. B-06